Ватрогасно-спасилачка вежба ”ПОТПОРА 2022”

Ватрогасно-спасилачка вежба „ПОТПОРА 2022“ коју је Добровољно ватрогасно друштво Пожега организовало протеклог петка на планини Лорет, уз партнерску сарадњу са Сектором за ванредне ситуације-МУП Србије, Добровољним ватрогасним друштвом бајина Башта и ДВД Ужице, уприличена је у част посете Његове Екселенције господина Јана Братуа, Амбасадора Мисије ОЕБС-а у Србији.

ДВД Пожега је добитник ОЕБС-ове награде „Личност године“ за 2021. годину и прошлогодишња жеља г. Јана Братуа да присуствује активностима добровољне ватрогасне јединице током интервенције остварена је кроз реализацију ватрогасно-спасилачке вежбе „ПОТПОРА 2022“ у којој је приказана симулација гашења шумског пожара од стране професионалне и добровољне ватрогасне јединице, акција претраге терена у потрази за несталом особом и пружање прве помоћи унесрећеном. Посебан куриозитет ове вежбе представљао је директан пренос активности са локације извођења вежбе путем дрона и мобилних телефона, па су тако гости вежбе могли да прате њену реализацију из различитих углова путем монитора у командном шатору.

Тридесет учесника ватрогасно-спасилачке вежбе показало је висок степен обучености и међусобне сарадње, а присутни гости истакли су како су потављени нови стандарди у одржавању оваквог типа вежби.

Вежби су, осим представника ОЕБС-а, присуствовали Бојан Томић, помоћник начелника Сектора за ванредне ситуације, Милош Миленковић, шеф Одсека за координацију и контролу рада добровољних ватрогасних друштава са сарадницима, Милан Коцић и Жељко Чавић из Управе за ватрогасно-спасилачке послове, Саша Цицварић, начелник Сектора за ванредне ситуације Златиборског округа, председници Ватрогасног савеза Србије и Ватрогасног савеза Војводине и друге званице чија је област рада заштита и спасавање у ванредним ситуацијама.

По завршетку ватрогасно-спасилачке вежбе Шефу Мисије ОЕБС-а у Србији уручена је Повеља почасног члана, за посебан допринос афирмацији и развоју Добровољног ватрогасног друштва Пожега. Захвалнице за свесрдну сарадњу из области безбедности уручене су Марији Макевић и Умберту Северинију из ОЕБС-а, а такође и Ђорђу Џекулићу, руководиоцу ватрогасне јединице Пожега при компанији НИС за разумевање и подршку у организовању ватрогасно-спасилачке вежбе. Као вид захвалности ватрогасно-спасилачкој јединици Пожега, за несебичну помоћ пружену током организовања и учешћа у вежби, додељен је ваучер за набавку три ватрогасна потисна црева Миловану Јованићу, командиру ВСЈ Пожега.

Велика захвалност упућена је члановима Добровољног ватрогасног друштва из Бајине Баште, Петру Ракићу, Милошу Стаменићу, Радиши Стојановићу и Дејану Ђурићу, који су издвојили своје време како би учествовали у заједничкој вежби, као и Добровољном ватрогасном друштву Ужице на уступљеној ватрогасној цистерни.

Похвале Јовици Лазаревићу, начелнику ПС Пожега, чији су припадници професионално обављали послове безбедносне заштите присутних делегација и регулисања саобраћаја.

Будући планови ДВД Пожега усмерени су ка томе да добровољни ватрогасци достигну виши ниво знања и обучености и техничко-технолошког напретка, кроз међународну сарадњу са колегама из некадашњих југословенских република уз подршку Сектора за ванредне ситуације и међународних организација.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

Наше добровољно ватрогасно друштво (ДВД Пожега) је основано 1981. године, а 2018. године је извршено подмлађивање структуре чланства, тако да данас чланство ДВД Пожега чини 25 особа млађих од 40 година од чега је 20 чланова распоређено у активни састав оперативне јединице.